
Verordeningen in het Etappengebied
Kortrijk ligt op slechts 25 km van Ieper en vormde tijdens WO I een doorvoerpost van en naar het front. Daarom kenden de Duitsers geen genade. Alles wat kon dienen werd opgeëist, zeker naar het einde van de oorlog toe, wanneer Albrecht von Richthofen het bestuur uitoefende.
* Kommandant Albrecht von Richthofen regelde via affiches allerlei opeisingen en verordeningen. Hij bemoeide zich werkelijk met alles. Beoordeel in vijf gevallen wat het nut van de maatregel was voor het leger? De nadelen voor de Kortrijkzanen? Dateer en werk in twee kolommen.
** Kortrijk lag tijdens WO I (behalve tijdens de zomer van 1917) in het Etappengebied.
a. Wat betekende dit?
b. Welke andere gebieden onderscheidden de Duitse bezetters in België?
c. Waarom werden die regio’s “de hel, het vagevuur en de hemel” genoemd?
Controle en censuur
Voor elke verplaatsing hadden de inwoners van Kortrijk een toelating nodig, in de vorm van een reispas. Die kon je enkel op het stadhuis bekomen. Naast de bewegingsvrijheid van de burgers beknotten en censureerden de Duitse bezetters elke aanvoer van informatie.
* In haar dagboek beschrijft Marguerite Ghyoot, een Kortrijkse dame, zo goed mogelijk het verloop van de oorlog. Bekijk het uittreksel van 13 tot 23 mei 1916. Lijst in twee kolommen op van welke militaire acties ze weet heeft (links) en, indien mogelijk, hoe ze die informatie bekomen heeft (rechts).
** Schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) woonde in Ingooigem. In mei 1915, toen dat nog relatief gemakkelijk ging, maakte hij via Kortrijk een uitstap naar Brugge. Natuurlijk heeft hij een paspoort (zie voorbeeld) op zak…
a. Welke overtredingen begaat hij?
b. Behalve zijn paspoort, waaraan heeft hij zijn doortocht te danken?
Stadsbeeld WO I
Tijdens WO I verbleven gemiddeld zo’n 6000 Duitse militairen in Kortrijk. Dat waren enerzijds frontsoldaten, op doortocht van of naar de oorlogszone en anderzijds Duitse bestuurders, zoals Ortskommandant Albrecht majoor von Richthofen en zijn staf. Zij installeerden zich in de stad.
* Bekijk de kaart van Kortrijk in 1917 en lokaliseer het station, het stadhuis, het postgebouw en het stedelijk hospitaal. Zoek nu foto’s van deze instellingen tijdens WO I en maak er een beklemmende reportage mee van minstens een 10-tal beelden. http://www.geheugenvankortrijk.be/ en klik door naar de Erfgoedbank.
** Heel wat gebouwen in het Kortrijkse stadscentrum zijn nu – 100 jaar later – verdwenen of vervangen door iets anders. Bekijk terug de kaart van Kortrijk in 1917. Ga na wat er gebeurd is met de "Markthalle" ( Overleie), "Museum" (Havermarkt), "Polizei" (Houtmarkt) en "Staats Gefängnis" (Saverystraat). Vat je bevindingen per gebouw samen in 1 foto en een 3-tal regels. http://www.geheugenvankortrijk.be/ en klik door naar de Erfgoedbank.